Kloosterweg

In de tweede helft van de afgelopen zomer en in het begin van de herfst hebben wij een groot gedeelte van een renovatieproject van een grote tuin gelegen aan de Kloosterweg in Brielle uitgevoerd. Een oude natuurlijke vijver is gedempt en alle oude beplantingen zijn gerooid. De vissen die nog in de oude vijver aanwezig waren zijn gevangen en in een aparte bak in leven gehouden.

De wens van de bewoners was dat er weer een vijver in het nieuwe plan getekend zou worden. Dit moest dan wel een goed gefilterde vijver zijn met helder water en het liefst overdekt zodat natuurlijke vijanden de kans niet krijgen om de vissen te vangen. Zo is het idee ontstaan om een Koi-vijver aan te leggen in een orangerie. 

Direct na het uitvoeren van de sloop- en opruimwerkzaamheden is gestart met het graafwerk voor de nieuwe vijver en de filterinstallatie. Het bijzondere van deze vijver en filterinstallatie is dat het geheel van te voren in de fabriek op maat is gemaakt en voorgemonteerd geleverd is. Met behulp van een vrachtwagen met kraan zijn de vijver en de filterinstallatie op de juiste plek geplaatst. Het voorbereidende graafwerk vraagt hierdoor wel enige precisie. Daarna zijn de vijver en filterinstallatie ondergronds gekoppeld, de vijver is gevuld met water en het geheel is in bedrijf gesteld.

Daarna is de orangerie gebouwd, waardoor een luxe binnenruimte is ontstaan. Hier kan al snel van een doorkomend zonnetje worden genoten. De vijver ligt nu `binnen` in de orangerie. Aansluitend zijn zowel binnen als buiten de verhardingen aangelegd, deze bestaat uit Oud-hollandse 80x80 cm betontegels gecombineerd met oud gebakken klinkers.

Na het aanleggen van de paden en terrassen is de grond bewerkt, plantklaar gemaakt en is de tuin volgens een vooraf opgesteld beplantingsplan beplant. Dit voorjaar is het nieuwe gazon ingezaaid. De laatste foto`s van de diavoorstelling geven het meest recente beeld van dit project.